Нешка Робева прие поканата на Нове АД Холдинг да вземе участие със своя балет в тържествената церемония по награждаване на „Спортист на годината на България” 2008. По идея на организатора тя ще създаде уникална хореография, посветена на различните спортни дисциплини, чиито представители са класирани в Златната десетка.

Другото безспорно име, което ще даде своя принос за спектакъла, е акробатът Александър Балкански. Неговата трупа вече подготвя впечатляващо откриване на церемонията, което ще спре дъха на публиката, но подробностите ще останат в тайна до последния момент – директното излъчване по Дарик радио и Gong.bg, които са медийни партньори на събитието.

Церемонията ще е 60 минути и ще стартира точно в 20.30 ч., но още преди това ще могат да се видят пристигащите лимузини, от които ще слязат звездите на вечерта – десетте топ спортисти на България, и ще преминат по червения килим.

Целта на това посрещане е спортистите да бъдат приветствани като истински звезди, каквито са те за България. Преминаването по червения килим е символ на признание и макар и за кратко е израз на признателността към упорития труд, всепоглъщащите тренировки и личните лишения.

За пръв път тази година събитието ще се проведе в зала, създадена за спектакли. Гостите ще бъдат настанени на редове със седалки на 4 отделни нива – партер и три балкона. На сцената, за да ги поздрави и награди, ще бъде и президентът на България Георги Първанов, патрон на събитието.

Традиционният официален коктейл този път ще бъде след церемонията. Друга новост в 51-годишната история на „Спортист на годината на България” е, че отличените спортисти ще разполагат, при тяхно желание, с екип стилисти, които ще се погрижат за цялостната им визия в празничната вечер.

Начело на този екип ще е Кремена Халваджиян, която за първи път ще работи с лица от сферата на спорта. Сред иновативните идеи на организаторите от Нове АД Холдинг и изпълнителния продуцент на телевизионното предаване „Глобал Филмс” е създаването специално за вечерта на „Зала на Славата” на българския спорт. Експозицията ще съдържа предмети, избрани и предоставени от десетимата спортисти, които са свързани с постиженията им през годината.

„Залата на славата” ще бъде разположена непосредствено пред залата за церемонията и ще може да бъде видяна от всички гости и зрители.