Несебър прие предизвикателството да е домакин на олимпийския събор „Юначе” на 31-ви октомври и 1-ви ноември, когато над 400 деца от цяла България се събират за да представят една красива спортна програма, съставена предимно от гимнастически композиции.

Празникът се посвещава на Деня на Будителите, 50 години „Български съюз за физическа култура и спорт” и 110 години от създаването на Съюз на българските гимнастически дружества „Юнак”.

Идеята - положителна, проблемът е, че подобни прояви се реализират прекалено рядко и това е в ущърб на българското дете и неговото физическо развитие. Финансирането на този проект е дело на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейския съюз, т.е. средствата идват отвън.

Иначе идеята е: „Да направим училището привлекателно за младите хора”, което се разработва от МОН.

Хубаво, добре празникът в Несебър е нещо положително, но дали едно такова събитие може да предизвика хората в министерството да върнат учителите по физическо възпитание от 1 до 4-ти клас. Защото тази възраст е подходяща за обучение на обща гимнастика, но няма ресурс в родната школа за специализирани преподаватели. Ще промени ли този празник нещо в мисленето на управляващите? Или по-скоро само тези 400 деца ще останат със спомените за една малка ваканция край морето през есента.

Но като се замислим, самият факт, че участниците са готвили, спортували са , вложили са енергия и са научили нещо е положителен. Проблемът е, че подобни инициативи трябва да се правят по-често и да обхващат още по-голям брой подрастващи.

Сетихме се отново за масовия спорт с европейски проекти, а някога имахме традиции и ние ги учехме на спорт - тези от белите държави. Като сме си разрушили къщичката ще трябва да започнем отначало. Иначе на Олимпиадите след 20 години може и да няма българско участие. Какво може да промени спортния празник в Несебър коментира един от организаторите Нешка Балова.

Есенният Несебър ще посрещне над 400 деца. Снимки: Gong.bg.