Олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова заяви, че очаква трудна и отговорна година. „Започваме нов олимпийски цикъл. Надявам се федерацията да продължава да има успехи. Тренираме в Пловдив и се готвим за първата Световна купа. Най-вероятно ще участваме с Миглена на двойка скул, но все още тренираме на скиф. И двете сме изпуснали от подготовката”, сподели Руми Нейкова при преподписването на договорите на родната централа по гребане с два от основните й спонсори – сериозна българска банка и компания за спортни стоки и екипировка. Нейкова получи и специален подарък от спонсорите – албум със снимки отразили най-хубавите й моменти през 2008-ма година.

Условията по новите договори предвиждат както финансова подкрепа за дейността на федерацията, така и награден фонд за състезатели, заели призови места през 2009-та и 2010-та година. Финансовият ангажимент на спонсорите за 2010-та година ще надвишава този за 2009-та.

Ще бъдат подкрепяни различни проекти, като първият такъв е „Училищна регата”, която ще продължи от 13-ти до 17-ти април в 5 столични училища. Училищната регата е състезание с гребни ергометри за ученици от 5, 6 и 7-ми клас на дистанция от 500 метра, като първият старт бе днес в 133 СОУ „Александър Пушкин”. Петте старта ще дадат възможност на учениците, момчета и момичета, да се запознаят с гребането и ще дадат възможност на треньорите от софийските клубове да съберат база-данни с потенциалните състезатели.

„Националният отбор върви с добри темпове. Готвят се 18 души, като залагаме на юношите и девойките, на които разчитаме да вземат олимпийски квоти. Миглена Маркова беше прекъснала за 3 години. Лекуваше травма. Но тя е такава, не се пести в тренировките”, коментира селекционерът на националния ни тим по гребане Свилен Нейков.