Румяна Нейкова се класира за четвъртфиналите, след като извоюва победата в четвъртата от общо шестте серии на скифа за жени от олимпийският турнир по гребане в Пекин.

Нейкова с лекота се наложи в своята серия, като преодоля 2000-метровата дистанция за 7:56,07 минути. След нея се наредиха Мая Гонсалес (Куба) - 8:07,22 минути, Рика Гайзер (ЮАР) - 8:20,26 минути и Лат Зин (Мианмар) - 8:42,23.

Според регламента първите три от всяка серия се класират директно за четвъртфиналите. Най-бърза бе победителката в първа серия - Чжан Сююн (Китай) - 7:38,16 минути.

Олимпийската шампионка от Сидни 2000 Екатерина Карстен (Беларус) пък се наложи в трета серия със 7:40,03 минути.

Румяна Нейкова е с десето време, но на този етап това няма значение. Важно е да продължава напред без да изразходва много сили. За следващата фаза Нейкова се падна в третата от общо четирите четвъртфинални серии заедно с Фабиана Белтрам (Бразилия), Пипа Савадж (Австралия), Чжан Сююн (Китай), Йеонгеун Шин (Република Корея) и Сорая Хадуе (Чили).

Интересно е, че Нейкова ще гребе в трети коридор - рамо до рамо с китайката Сююн, която е в четвърти коридор. Гонката е в 10.50 часа българско време в понеделник (11-и август), като за полуфиналите ще се класират първите три лодки.