Олимпийската шампионка Румяна Нейкова и Миглена Маркова спечелиха бронзовите медали в дисциплината двойка скул на Световното първенство по гребане в Познан, Полша.

Българките завършиха трети във финала с време 6:50.16 минути. Световни шампионки станаха полякините Филарчук/Михалска с време 6:47.18 минути, а лодката на Великобритания Бибингтън/Върнън спечели среброто с време 6:48.82 минути. Австралия зае четвъртото място, чехкините са пети, а американките са на шестото място. Българките бяха подкрепяни от спортния министър Свилен Нейков, който преди да заеме поста бе личен треньор на олимпийската ни шампионка и селекционер на националния ни отбор по гребане.

Румяна Нейкова, която спечели златния медал на игрите в Пекин в дисциплината скиф е носителка на световната купа на двойка скул с Миглена Маркова през 2005 г.

Двете са сребърни медалистки от Световното първенство през същата година. Миглена Маркова се върна към активна състезателна дейност след близо 3 години майчинство. Поздравления получи и председателят на БФГребане Светла Оцетова, която е технически директор в Международната централа по гребане (ФИСА).

Отборът ни се прибира в България утре вечер в 22:15 часа с полет на Луфтханза.