Бронзовите ни медалисти от Световното първенство по гребане в Познан Румяна Нейкова и Миглена Маркова заслужиха приза за Спортисти на месец август в традиционната анкета на прессклуб България. Олимпийската ни шампионка от Пекин и нейната партньорка получиха 23 гласа от общо 27 гласували спортни редакции.

Нейкова и Маркова обявиха, че пропускат Европейското първенство. Като причина за това Руми Нейкова изтъкна: „Причината да не участваме на Европейското съм аз. Имах болки в кръста преди Световното и това ме разколеба. Опасявах се травмата да не се възобнови.”

„За нас тази награда е голяма чест. Надявам се да имаме такъв шанс не само като спортисти, но и като хора. След това предстои ни почивка. Големият ми син вече е във втори клас и трябва да му обърна внимание. Мисля да продължа да бъда състезател, за това не съм се замисляла за треньорски или управленски амбиции. Треньорството е тежка и отговорна задача”, сподели пред медиите Румяна Нейкова.

Председателят на Федерацията ни по гребане Светла Оцетова, която е кандидат за президент на БОК, каза по повод предстоящия избор: „Моята дейност се простира в годините. Мисля, че така повече допринасям за успеха и за спорта отколкото с медии изяви.”

Колкото до бъдещия национален треньор по гребане, Оцетова коментира, че въпросът никак не е лесен. „Изборът на такъв човек е много важен. Още нямаме отговор. Може би след европейското ще имаме готовност”, допълни Светла Оцетова.