Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и ръководството на МФВС се срещнаха с директорите и помощник-директорите по спортна дейност на спортните училища. На тридневното съвещание в Пловдив присъстваха също заместник- министрите Иван Ценов и Лазар Каменов, ресорните директори от МФВС, представители на Национална спортна академия „Васил Левски”, експерти от Министерството на образованието, младежта и науката.

Поканени бяха ръководствата на 23-те спортни училища, извършващи дейността си на територията на страната, в които през настоящата учебна година се обучават 6 800 ученици по 30 вида спорт.

Основен акцент на срещата беше представянето на осъществените нормативни промени, отнасящи се до дейността на спортните училища, както и организацията, управлението и контролът на учебно–тренировъчния процес.

Свилен Нейков изтъкна напредъка в изпълнението на един от основните приоритети в политиката на Министерството на физическото възпитание и спорта, а именно създадената мрежа от пет държавни спортни училища в градовете София, Варна, Бургас, Русе и Плевен. В момента тече процедура по преобразуването на училището в Пловдив.

„Приоритет е превръщането на спортните училища в центрове за изграждане на резерв от перспективни състезатели за националните отбори, които да представят достойно страната на олимпийските игри след осем години, каза министър Нейков. – Нашите намерения са свързани с подобряването на материалната ви база, битовите условия в училищата и общежитията, осигуряване на качествено хранене и възстановяване, кадровото и научното обезпечаване на подготовката на спортистите.“

Иван Ценов обърна внимание на ролята на българските спортни федерации и необходимостта от осъществяване на координацията с тях по отношение определяне на приоритетни центрове по съответния вид спорт.

По предложение на Българска федерация волейбол в държавно спортно училище «Ген. Вл. Стойчев», гр. София е създадено олимпийско звено по този спорт, в което са селектирани състезатели от цялата страна. Сформирани се два отбора – юноши и девойки. Обучението им се води от национални треньори, определени от Българска федерация волейбол.

Лазар Каменов взе отношение по въпросите, свързани с кадровото осигуряване и създадените възможности за житейска реализация на учениците от спортните училища, чрез обучението по професия „Помощник –треньор”.

На работната среща беше представена разработената система за оценяване на резултатите на учениците в спортните училища, която включва нормативи за оценка на физическите качества и специалните показатели на състезателите по 30 вида спорт, включени в учебната програма на спортните училища, от пети до дванадесети клас, по пол, категории и дисциплини. Чрез нея ще се създадат условия за проследяване динамиката в развитието на физическите качества и на специалните за съответния спорт показатели в различните периоди на учебно–тренировъчния процес.