Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заяви, че има реална вероятност състезателите ни по вдигане на тежести да не участват на Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Нейков бе гост на връчването на ежегодните награди на БФ Гребане, след което заяви: „Мисля, че гребането е в преход. Младите трябва да заместят другите, които защитаваха честта на България. Имаме потенциал за игрите в Лондон”.

Той коментира и сигналите за нередности в БФ Кънки, БФ Фехтовка, БФ Бокс, БФ Стрелба и БФ Вдигане на тежести, съобщава БГНЕС. „Имаме много проблеми, те вече станаха нещо нормално. Когато се получи сигнал, разпореждаме да влезе инспекторат и докато не излязат решенията от него, не можем да правим нищо. След 15 януари ще се вземе решение. Не можем да действаме и без решение на съда. Спряно е финансирането на федерацията по бокс. Инспекторатите проверяват БФ Кънки, БФ Фехтовка, БФ Бокс и БФ Стрелба”, разкри той.

В България има няколко федерации по вдигане на тежести, които претендират за лиценз, но по този въпрос Нейков заяви: „Само БФ Вдигане на тежести има лиценз. Докато не излезе решението на съда, тя е легитимна”.

Така сформираните две федерации от Златан Ванев и Георги Иванов остават нелегитимни, а фарсът с щангите продължава. На въпрос, дали мисли, че има вероятност да останем без представители в щангите на Олимпиадата в Лондон, Нейков отговори: „Има такава опасност. Вие как мислите?”.