При брифинга си по случай 100 дни от встъпването си в длъжност министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обяви, че иска от Българската федерация по вдигане на тежести доброволно да върне сумата 545450 лева до края на отчетната година, ако ли не ще се обърне към съда.

„ДАМС не е предоставила финансовите средства на БФВТ за заплащане на глоба наложена от Международната федерация за хванатите с положителни допинг проби 11 състезатели от националния отбор на България. Видно според финансовия отчет глобата е заплатена с целеви финансови средства за олимпийска подготовка през 2009година. Министерството на физическото възпитание и спорта предприема необходимите мерки и за неизпълнение на договора от страна на БФВТ, ще поиска доброволно възстановяване на сумата от 545450 лева. При неизпълнение на това от страна на федерацията, МФВС ще бъде принудено да си търси правата и задълженията по договореността по съдебен път” обяви министър Нейков.

Спортният министър разкри и точните суми отдадени от държавата за Българската федерация по мотоциклетизъм и сподели, че за изграждането на новата писта за Формула 1 държавата ще участва само с предоставянето на земята. Допълнително ще се търсят инвеститори за обекта и мениджърски екип.

„За 2007 година БФМотоциклетизъм е получила 1378000лв, за 2008-ма – 2194 010, а за тази година – 1991971 лева” обяви Нейков.

В момента се водят преговори с различни страни като Австрия и Германия за изграждането на четири ски шанци – 3 за деца и една 90 метрова.

Зам.министър Лазар Каменов обяви, че ще има промяна на статута на елитните спортисти. В бъдеще те няма да се доказват с медали всяка година, а за цял един олимпийски цикъл и планираната им подготовка, за да им се даде спокойствие.

Министерството е разработило Национална стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта в България в периода 2010 – 2020 г., която е приета и утвърдена от Министерски съвет и от Комисията за спорт в Европейския съюз, с основна цел подобряване на здравето и физическата годност на населението и издигане на спортния престиж на нацията на световно равнище.

В момента се извършва проверка в Българския спортен тотализатор и в Национална спортна база ЕАД от Агенцията за държавна финансова инспекция и Министерството на финансите. Изработена е концепция за тяхното модернизиране. Проверката на болницата в Дианабад не е установила нарушения.

“Един от приоритетите на правителството е масовият спорт, детският спорт, развитието на двигателната активност и социалният туризъм. Бюджетът на МФВС е завишен в сравнение с миналата година, но в същото време е най-нисък в сравнение с останалите министерства. С помощта на общините по места по различните програми и проекти ще увеличаваме броя на спортните площадки в цялата страна. Ние сме на последно място по бюджет от всички останали ведомства. МФВС е с най-нисък бюджет от всички министерства” изтъкна Свилен Нейков.

Стадион “Юнак” ще бъде превърнат в център за зимни спортове, а зала “Фестивална” ще бъде реновирана за нуждите на леката атлетика.