Българският състезател на скиф Емил Нейков бе много емоционален, след като се класира за финал "А" в дисциплината на Световното първенство за мъже и жени до 23 години в Пловдив. Младият гребец благодари на публиката за подкрепата, която му е оказала в последните метри от гонката. 
 
"Това ми е един от най-силните финали в живота. Искам да благодаря много на публиката, която скандираше във финалните метри и ме подкрепи изключително много. Настръхнах целия, усетих голям прилив от енергия. Не мога да го опиша - беше като в някакъв сън. В последните метри дадох повече, отколкото бяха моите възможности в момента. В първите метри не успях да отговоря на темпото, което зададоха моите противници, но се радвам, че във втората част на дистанцията след 1000 метра вдигнах най-висока скорост, успях да ги догоня и бях отново в битката", заяви Нейков след полуфинала.
 
Той не скри амбициите си да спечели световната титла.
 
"Сега се надявам да успея да се възстановя. Усещах голямо притеснение преди полуфинала, защото ни бяха събрали най-силните скифьори в една полуфинална гонка. Мисля, че ако на мястото на словенеца беше ирландският състезател, това щеше да бъде най-силната гонка, но това е състезанието - трябва да бъдем готови на всичко. Дошъл съм тук, за да стана световен шампион и трябва да бъде готов за всичко. Щом успях днес да се преборя, вече нямам притеснения за финала", каза още българският скифьор.
 
Автор: БТА/Димитър Петков