Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков пожела на европейската ни шампионка на 100 метра Ивет Лалова трудностите, през които премина да останат само спомен. „Желая ти от сърце страданието и рудностите, през които премина, за да постигнеш този триумф да останат само спомен от миналото, а в бъдещето ти да има единствено лични и професионални победи”, пише в част от поздравителния адрес, който Нейков изпрати до Лалова.

Сприньорката ще получи премия от 15 хиляди лева от министерството за златния си медал в Хелзинки, а според нормативните документи, до сега Ивет е получавала 700 лева месечно възнаграждение, които от следващата година ще станат 1200 лева.

Министър Нейков обяви в интервю за ТВ7, че годишната издръжка на елитен спортист и треньора му е между 85 000 и 100 000 лева.

Гонг публикува и пълния текст на поздравителния адрес:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на фиэическото въвпитание и спорта

ДО ИВЕТ ЛАЛОВА,

ЕВРОПЕЙСКА ШАМПИОНКА НА 100 М

СКЪПА ИВЕТ,

Златният ти медал от европейското първенство в Хелзинки е истински триумф за родната атлетика. След шестгодишна пауза за българската "царица" ти извоюва злато, което е и първо в историята за родния спринт на 100 м.

Твоята победа изправи на крака цяла Европа и е сериозна заявка за успех на предстоящата ХХХ Лятна олимпиада. Цяла България ликува, всички те подкрепяме и ти желаем много спортен шанс и сбъднати мечти в Лондон.

Порадвай се на титлата си, събери сили и кураж за нови успехи! Честито! Ти заслужено покори европейския връх на 100 м И оглави континенталната ранглиста в дисциплината!

Желая ти от сърце страданието и трудностите, през които премина, за да постигнеш този триумф да останат само спомен от миналото, а в бъдещето ти да има ед ствено лични и професионални победи.

СВИЛЕН НЕЙКОВ,

МИНИСТЪР НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА

29 юни 2012 г.