Спортните училища трябва да преминат под управлението на Министерството на физическото възпитание и спорта, заяви в Арбанаси Свилен Нейков. Според министъра на спорта профилирани спортни училища, в които подрастващите да тренират двуразово, да се хранят и почиват под режим, е пътят за изграждане на елитни спортисти.

Министър Нейков коментира пред DarikNews.bg, че ситуацията в спортни училища децата да имат по два часа физическо възпитание седмично е абсурдна.

„В момента стремежът ни е да организираме по икономически региони седем спортни училища плюс две в София. Искаме да бъдат под наше ръководство, защото сега директорите обръщат повече внимание на общообразователния процес, тъй като принципал им е Министерството на образованието", каза още доц. Свилен Нейков.

Министърът на спорта бе гост на тържествата по случай Тодоровден във великотърновското село Арбанаси и лично награди най- гиздавия кон Куитано, с ездач Тодор Кулов.

На второ място журито класира Мирослав Илиев с Комфорт, а на трето Боряна Здравкова със Сахара. Специалната награда бе спечелена от д- р Ваня Русева с Хектор. В парада на центъра на селото участваха 22 коня от различни породи, три двуколки, германска карета от ХVІІІ век и пони.