Министерството на физическото възпитание и спорта, а не Българския олимпийски комитет ще избира превозвач и фирма за официалните облекла за родната делегация от спортисти за Зимните олимпийски игри във Ванкувър през февруари. Свилен Нейков е предложил трима представители на министерството да влязат в работната група към БОК за Ванкувър`10, като имената вече са одобрени и сред тях са Петър Зографов и Стойчо Стойчев.

Това обяви пред Гонг ген.секретар на БОК Белчо Горанов и допълни: „В ежедневен контакт сме с МФВС. Оперативният щаб за Игрите ще се събере за втори път следващата седмица. Уточнихме се с представител на министерството, че всички въпроси относно пътуването и официалното облекло, ще бъдат решавани от тях. МФВС ще организира конкурсите и с наше участие. В работната група на БОК за Зимната олимпиада има трима човека от МФВС, те вече са одобрени и работим много добре с тях”.

Преди обед БОК връчи наградите на победителите в конкурса на МОК „Олимпийски спорт и литература”. В битката за дипломите, златните значки и подаръците се включиха 84 творби на ученици от страната. Отличените бяха наградени от Стефка Костадинова, Цеко Минев, Йорданка Фандъкова, Ваня Гешева и Здравка Йорданова.

Първа награда отиде при 17-годишната Светлана Няголова от Силистра за есето й „С олимпийски дух”, втори остана Йордан Канчелов на 15 години от София за „Приятелство”. На трето място е Милеслава Богданова на 18 години от Гоце Делчев с есе „И нека огънят не угасва . . .”. Журито с председател доц. д-р Ефрем Ефремов и членове доц. Лозан Митев и Румяна Динева връчи и две поощрителни награди: за най-масово участие на учениците от 35 СОУ „Добри Войников” София и на учениците от Босилеград за колективна работа на тема „Олимпизъм”.

„Конкурсът протече в два етапа, като на първия имахме 84 предложения. След това журито отся десет работи, които бяха прегледани повторно. Избраните три есета изпратихме до МОК. Бяха присъдени и две поощрителни награди. Подобен конкурс отдавна не е правен в България, а и ние се постарахме за максимална гласност”, каза още Белчо Горанов.