Бургаският плувец Цанко Цанков ще направи опит да подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Това ще стане на 22 август.
 
За тази цел той ще направи една повече от сериозна тренировка утре, 7 август. Тогава Цанков е планирал да плува 6 часа нонстоп, за да подготви тялото си за двойно по-голямо натоварване. 
Журналистите са добре дошли да разговарят с Цанко в петък от 9.00 до 9.25 часа на басейн "Флора" в Морската градина на Бургас. Точно в 9.30 часа той ще влезе във водата за 6-часовата тренировка. 
 
После Цанко Цанков ще се възстановява до 22 август, подготвяйки се преди всичко психически и с по-леки физически упражнения и натоварвания.
 
Досегашният световен рекорд на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн принадлежи на Мартин Стрел. Словенецът е изминал за това време 41 200 метра през 1998 година в Женева, Швейцария. 
 
Стартът на Цанко Цанков на 22 август е в 7.30 часа, а финалът в 19.30 часа. 
 
Входът е свободен, а спортното събитие се организира с подкрепата на община Бургас. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.