Забраната за тютюнопушене на обществени места в Пекин ще вдъхнови местните жители към по-здравословен начин на живот, заяви китайският спортен министър Цуй Далин, след което се оттегли на място за непушачи и запали цигара.

Този инцидент само показва колко трудно ще бъде на китайските власти да преодолеят пристрастяването на населението към цигарите в държавата с най-голямо производство на тютюневи изделия в света.

Забраната за тютюнопушене в Пекин влиза в сила през месец май и е изготвена специално като здравна мярка около Олимпийските игри, които започват три месеца по-късно.

Повече от 150 китайски градове вече имат ограничения за 350-те милиона пушачи в Китай, но столицата ще се превърне в първото населено място, където е абсолютно забранено пушенето в ресторанти, офиси и училища.

Почти 2 трилиона (1 с 18 нули) цигари се продават всяка година в Китай на цената на 0,2 долара за кутия от 20, която върви и с предупреждението, че „Тютюнопушенето уврежда сериозно Вашето здраве”. Китайското правителство пък регистрира по 1 милион жертви на тютюнопушенето всяка година и прогнозира удвояване до 2020-а.

Организаторите на олимпийските игри в Пекин поискаха никотинът да бъде забранен във всички хотели с олимпийски състезатели и всички олимпийски обекти.