Най-големият български шахматист Веселин Топалов е сред топ 50 в историята на древната игра според класацията на chess24.com. Русенецът, който през 2005 година спечели световната титла, е поставен на 21-во място, а освен това е и в топ 5 на две статистически класации – пето място по най-висок коефициент ЕЛО в кариерата – 2826,5 точки и 27 месеца начело на ранглистата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

Водач в първата е настоящият световен шампион Магнус Карлсен с ЕЛО от 2889,2 т., докато начело във втората е Гари Каспаров, прекарал 255 месеца на върха на световния шахмат, над два пъти повече от втория Анатолий Карпов. Именно Гения от Баку е и определен от изданието за най-великия шахматист за всички времена. Това е любопитно, тъй като chess24.com на практика е собственост на Карлсен. Сайтът поставя норвежеца на второ място в историята, а трети е американецът Боби Фишер, който печели титлата през 1972-а. В топ 5 са още легендарните световни шампиони от първата половина на 20-и век Емануел Ласкер и Александър Алехин.

„Няма как да оспорим статута на Каспаров, той е спечелил шест мача за световната титла. Един е отменен, един е наравно и е загубил един. На практика Гари е шесткратен световен шампион, освен това има 21 години начело на ранглистата. Това е просто невероятно!", сподели Петер Хейне Нилсен, дългогодишна втора дъска на Норвегия.