След кратко боледуване на 13 ноември в Казанлък почина голямата българска лекоатлетка Цветанка Христова. В дългогодишната си състезателна кариера Христова печели световната и европейска титла на диск и е многократна шампионка на България в коронната си дисциплина.

Цветанка Христова е родена 14 март 1962 година в Казанлък. Първият значим успех на лекоатлетката е през 1982-а, когато става европейска шампионка. През 1991-а печели и световната титла от първенството на планетата в Токио.

На олимпиадите в Сеул1988 и Барселона1992 взима съответно бронзов и сребърен медал. Цветанка има трето място на световното през 1987-а и е втора на европейското през 1986 година.

Като треньор Христова откри за голямата атлетика копиехвъргачите Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Даниела Тодорова и още много млади таланти.

„Загубих най-верния си приятел”, заяви през сълзи Петър Рахманлиев, треньор на Цветанка Христова през цялата й състезателна кариера, която продължи 31 години.

Поклонението ще се извърши на 15 ноември от 11:00 часа в църквата Света Богородица в Казанлък, а погребението е от 13:00 ч на Централните гробища в града.

Българската федерация по лека атлетика изказва съболезнования на близките на покойната.