Гросмайстор Кирил Георгиев, който е със спрени права, обяви, че няма да се откаже и ще продължи да се бори.

Българската федерация по шахмат наказа състезателя за срок от 3 години за уронване авторитета на централата. Освен него със забрана да упражняват дейността си са още Методи Стойнев - за срок от 3 години и Симеон Стоичков - за срок от 5 години (поради повторно изключване от системата на БФШ).

“Изпратих писмо до Илюмжинов, обяснявайки твърденията относно турнирите в Албена и Златни пясъци... Искам да го информирам, че Българската федерация не е дала отчет за своите счетоводни въпроси през последните години. През последните години много странни неща се случват в нашата федерация. Писна ми от това. Твърде много хора мълчаха толкова дълго”, сподели Кирил Георгиев пред chess-news.ru.

Гросмайсторът обясни още, че не е бил изненадан от решението на федерацията да го накаже.

„Казах на приятелите си седмица по-рано, че очаквам след пресконференцията да ме накажат. Знам как работят тези хора. Трябваше да ме поканят, за да ми позволят да се защитя, но не го направиха.“

„Ще се боря за правата си. Може да отнеме много време. Ще разговарям с адвокати и ще разуча техните съвети и какво е най-добре да се направи. Няма да стоя, ще се боря, защото много хора ме подкрепят“, добави Кирил Георгиев.