Международната федерация по борба наказа за 6 месеца ирански борец, който загуби нарочно свой официален мач само за да не срещне израелски съперник в следващия кръг.

Алиреза Каримачиани печелеше своя двубой срещу руския си съперник по време на Световното първенство до 23 години през ноември. В този момент обаче треньорът му нареди да загуби, тъй като в противен случай ще срещне израелски състезател в следващия кръг.

Както е известно, Иран не признава Израел за държава и забранява на своите спортисти да се състезават срещу израелци.

От федерацията по борба на Иран заявиха, че ще обжалват решението, което бе обявено в петък.

"Каримачиани, по инструкции на своя треньор Джамшиди, нарочно загуби своя 1/8-финален мач срещу Алихан Жабрилов", споделиха от международната федерация. "И борецът, и треньорът са действали срещу международните правила на борбата и срещу дисциплинарните регулации."

Наказанието на Каримачиани е до май 2018, а неговият треньор Хамидреза Джамшиди е наказан до края на ноември 2019 или иначе казано, за срок от 2 години.

Във въпросния мач в Полша, Каримачиани водеше с 3:2 в четвъртата минута на мача и бе близо до двубой с Ури Калашников от Израел. На видео записите се вижда как треньорът му нарежда да загуби. В последствие, Каримачиани позволява в последните 45 секунди да бъде премятан като кукла и губи с 3:14.