Години наред лечебната физкултура бе забравена и отписана от програмите на българските училища, а за мониторинг на гръбначните изкривявания при децата никой не се сещаше.

Защо? Защото просто на властимащите не им пука, а след като проблемите вече се задълбочават, крайно време е някой да алармира.

Идеята за разработване на подобна програма дойде от Карате Клуб ИПОН и по точно от президента Александър Славков.

„Решихме го почти спонтанно. Работим с деца повече от десетилетие и нещата се влошават, наднорменото тегло е сериозен проблем. Как да градим високо спортно майсторство, ако не вземем превантивни мерки и срещу гръбначните изкривявания. Трябва да бъде създаден център, да се ангажират сериозни специалисти- кинезитерапевти, да се направи мониторинг по училищата и да се започне работа с конкретни програми. С няколко занимания не се решава проблемът, трябва целенасочена работа и упражнения. Аз съм се занимавал с лечебна физкултура и съм наясно колко бавно и постепенно се постига резултат”, коментира при гостуването си на Гонг Александър Славков.

Той заедно с още осем човека бе на специализиран курс на обучение във Великобритания през октомври и начинът на работа там би могъл да бъде приложен и в България.

„Видяхме много интересни методи, най-вече в борбата с наднорменото тегло при децата. Успоредно в две зали се работи и с родителите. Докато се правят упражненията, лектори обясняват как да се храним здравословно. Видях тестове при деца. Ето и един любопитен пример: преподавателят ги води в супермаркет и ги кара да изберат продукти с правилното съдържание на мазнини, въглехидрати, белтъчини съответно за закуска, обяд и вечеря. Интересно е, че децата се справят по-добре от родителите”, разказва още за впечатления си от работата в Англия Сашо Славков.

Поставено е началото на един жизненоважен проект за децата ни, въпросът е оттук нататък той да получи подкрепа от институциите, защото в противен случай милата родна картинка от българското школо ще става все по-отчайваща. А за медали само ще си мечтаем или спомняме с умиление. Нещата са вързани.