Всички елитни състезатели от Европа, които бяха заявили участие в 6-то издание на Sofia International Open по боулинг се включиха в турнира. Най-добрите играчи очаквано пристигнаха за последните два дни когато се решават крайните финалисти в София и демонстрираха перфектни игри, които дълго след приключване бяха аплодирани.

На събитието, което се провежда в Joy Station в Студентски град лидери в генералното класиране продължават да бъдат състезатели от Швеция , които и днес няколко пъти направиха за игра максималните 300 точки.

Матиас Олсон е лидер с 1515 точки, след него е сънародника му Матиас Ветерсберг с 1484, който направи две поредни перфектни игри с по 300 точки, трети е отново представител от Швеция – Даниел Франсон има 1464 т. За да е картината изцяло по скандинавски и четвъртата позиция във временното класиране е за швед – Понтус Андерсон с 1463т. Много близо зад тях в рамките на 10-ина точки вървят най-добрия играч на боулинг на Великобритания Пол Муур и лидера в ранглистата на Ирландия Кристофър Слойън.

Битката между тях за първите места ще бъде изключително интересна, имайки предвид, че зад лидерите към момента има още състезатели , които могат да объркат сметките на фаворитите. От българите с най-предно класиране е Явор Миланов, 27 място и актив от 1379 точки, но има сериозни шансове за влизане във финал, защото се класират първите 44 от днешния ден.

Участниците се борят за награден фонд от 55 000 евро. Той ще бъде разпределен между 56 финалисти от А група, 18 в Б група и много допълнителни награди като: състезателя с най-висок резултат от деня ще вземе 100 евро, спортсмен на турнира, най-висока игра и др. Победителят ще си тръгне с чек за 7 000 евро. През последните години турнирът се утвърди като втори по награден фонд в цяла Европа.

Финалните серии за определяне на шампионите ще станат известни утре /неделя/ след 17.00 часа.

Входът за зрители е свободен.