„Господин Абаджиев бе велик и като треньор, и като човек. Състезателите, които станаха световни и олимпийски шампиони дължат успехите си на него – не само в България, но и по света. На Абаджиев се дължи това щангите да достигнат до това ниво и тези постижения.”

Това заяви трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, който днес се преклони пред паметта на великия Иван Абаджиев.

Треньор номер 1 на България за 20 век почина в събота в Германия на 85-годишна възраст, а днес десетки роднини, приятели, както и възпитаници от всички поколения на българските щанги почетоха паметта на Старшията на националния стадион „Васил Левски”.

България изпрати големия Иван Абаджиев в последния му път

„Ако си спомняте на Световното първенство през 86’ в София от 10 категории имахме 8 златни медала. Тогава казаха, че 8-милионна България е победила света. Оттогава щангите ни тръгнаха нагоре. Абаджиев винаги казваше следното – работете и ще успеете…”, коментира още още Сюлейманоглу.

Сред почелите паметта на легендарния треньор бе и друга звезда в щангите – двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян.

„Един голям човек, един голям треньор – неслучайно го наричаха „Папата на щангите”. Той направи много – за мен лично мога да кажа, че всичко, което съм постигнал, го дължа единствено и само на него. Просто той бе най-големият в спорта. Огромните му успехи се дължаха на неговото мото – повече време в залата. Така и правехме и благодарение на това се постигнаха тези постижения”, заяви Нурикян.

Друг от възпитаниците на легендарния треньор – Величко Чолаков сподели, че именно Абаджиев му е отворил пътя към големия спорт. „Цяла България скърби, ние от щангите най-много. Имах честта да го познавам. За първи път ме извика на лагер в националния отбор, когато бях на 16 години. Ако мога да го опиша с една дума, то това е Старшията. Просто когато влизаше в залата всички бяха респектирани”, каза Величко Чолаков. /БГНЕС