Известният щангист Наим Сюлейманоглу е кандидат за депутат в турския парламент на изборите на 22 юли.

Роденият в България спортист, който преди години избяга в Турция, сега е кандидат за депутат от Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели.

Наим Сюлейманоглу бе представен публично вчера като кандидат на ПНД в трети избирателен район на Истанбул. Освен него, в този район кандидат на националистите е и бившият министър на вътрешните работи г-жа Мерал Акшенер.

Наим Сюлейманоглу се бе кандидатирал и на предишни избори, но не успя да влезе в парламента. Вероятно, както досега, и на тези избори той ще разчита на гласовете на сънародниците от България, които живеят в Турция.

ПНД е дясна партия, която в периода 1999-2002 г. управлява в коалиция с Демократическата лява партия на покойния премиер Бюлент Еджевит и Отечествената партия на Месут Йълмаз. На предишните избори тя не можа да прескочи 10-процентната бариера и остана извън парламента.

Засилването на терористичните акции в Турция в последно време, жертвите в Югоизточен Анадол и неспособността на правителството на Реджеп Тайип Ердоган да овладее ситуацията увеличиха популярността на националистите. Сега те имат доста голяма подкрепа не само от своя традиционен електорат, но и от електората на други десни партии.

Анализатори смятат,че ПНД може да участва в бъдещо коалиционно правителство, тъй като залага на традиционни за турската държава принципи и на моралните ценности на турското общество.