Японската плувкиня Рикако Икее, която спечели шест медала на Азиатските игри миналата година и е считана за сериозен претендент за медалите на Олимпиадата в Токио през 2020, сподели в свое съобщение в социалните мрежи, че е била диагностицирана с левкимия.

18-годишната състезателка бе определена за Плувец на годината в Япония миналия месец след рекордното й представяне в басейна в Джакарта.

"Чувствах се зле и се завърнах спешно в родината от Австралия. Преминатите медицински тестове показаха, че страдам от левкимия“, написа Икее в Туитър. "Не мога да повярвам, това е толкова странна и объркваща ситуация. Но с правилното лечение болестта е лечима“, завърши тя.

Диагнозата ще попречи на японската шампионка на 50 м свободен стил за младежи и девойки, 50 м бътърфлай и 100 м бътърфлай да се състезава на предстоящото Световно първенство в Гуангджоу, Южна Корея по-късно тази година. Икее, която постави световен рекорд на 100 м бътърфлай и второ най-добро време на 50 м бътърфлай миналата година, добави, че ще се концентрира върху лечението си. "Ще си взема почивка, за да се фокусирам върху лечението и ще се завърна по-силна от всякога“, обеща японката.

Единствено състезателят по спортна стрелба Со Гин Ман от Северна Корея, която спечели седем златни и един сребърен медал в Ню Делхи през 1982, има повече титли от Икее на Азиатските игри. Икее, чийто завоювани златни медали бяха най-много за женски състезател в едно издание на Азиатските игри, спечели и два сребърни медала в щафетата, за да изравни рекорда на Со от осем. Печелейки и шестте си златни медала за рекордно време в Джакарта, Икее загатна за своите качества и излезе на световната сцена.

След като даде шесто време на 100 м бътърфлай на Игрите в Рио, когато бе на 16-годишна възраст, се очакваше японката да участва на Олимпиадата в Токио през 2020, но сега ще се фокусира върху лечението на болестта си, преди да мисли за евентуално участие на Игрите в Япония след 528 дни. /БГНЕС