Тенисист №1 в света Рафаел Надал и хърватската звезда в скока на височина Бланкa Влашич бяха определени за най-добри спортисти в света за 2010 г., в анкетата на Международната асоциация на спортния печат (AIPS).

Надал, победител в три турнира от Големия шлем този сезон, е получил подкрепата на 16,32% от журналистите и изпреварва минимално футболистите на Барселона Лионел Меси (14,97%) и Андрес Иниеста (14,73%).

Рафа финишира на първо място в световната ранглиста и спечели общо 7 турнира, сред тях Ролан Гарос, Уимбълдън и Ю Ес Оупън.

През 2010 г. Влашич за втори път в кариерата си завоюва златото на Световно първенство в зала, а през лятото триумфира и на Европейското. Нейната голяма цел е да подобри рекорда на Стефка Костадинова от 209 см.

В анкетата на AIPS тя е получила 19,76%, изпреварвайки скиорката Линдзи Вон (15,25%) и белгийската тенисистка Ким Клайстерс (14,24%). Миналата година Влашич също бе номинирана за този приз, но остана втора, зад световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева.