Над 60 медалисти от световни, европейски първенства и олимпийски игри ще спорят за призовите места на турнира "Дан Колов и Никола Петров" в Русе през уикенда. Схватките ще бъдат и в трите стила - мъже, свободен и класически стил, и жени. 

От тях 13 са олимпийски призьори. Руснаците са със златните медалисти от игрите в свободния стил Джамал Отарсултанов (61 кг) и Сослан Рамонов (70), азерите са с Ровшан Байрамов (55), втори от игрите Рио 2016 и Лондон 2012, както и Расул Чунаев (66), трети при класиците от олимпиадата в Рио. 

Шведките са със София Матсон (53), носителка на 15 медала от големи първенства, включително и бронз от последната олимпиада, както и Джеми Френсон (66), трета от игрите в Рио. Германките идват със световната шампионка Алина Фокин, а украинките с Юлия Ткач, двукратна европейска шампионка.

Трима бивши национали водят чужди отбори у нас. Анатолий Гуйдя, призьор от световни и европейски първенства и №1 в Европа от 2003-а, е начело на румънския отбор по свободна борба, двукратният световен шампион Емил Иванов води италианците в класическия стил, а Бехчет Селимов, втори от европейското при юношите, е начело на германския национален тим в свободния стил.  Надпреварата ще бъде на 4 тепиха в "Булстрад арена". 

В последния момент от турнира отпадна бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова, която получи болки в коляното от стара травма. Треньорският щаб се надява до 10 дни тя да поднови подготовката си. 

При класиците световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов (59) ще започне сезона именно с турнира в Русе. При тежките няма да има наш състезател, тъй като Милослав Методиев (130) се готви с турския отбор поради липса на равностойни спаринг парньори у нас. А подготовката му е насочена за европейското в Нови Сад (Сърбия) от 2 до 4 май.

Класиците обаче най-вероятно няма да бъдат предвождани от старши треньора Армен Назарян. Преди дни почина бащата на двукратния олимпийски шампион, който днес се очаква да се завърне у нас от Армения. 

Националите в свободния стил са с най-добрите си състезатели. На тепиха ще излязат Владимир Дубов, който през последните две години стана носител на пояса "Дан Колов", както и световният шампион от 2010-а Михаил Ганев.

На тепиха ще излязат близо 500 състезатели от 41 страни. 

Българските борци, които станат шампиони в своите категории, ще бъдат премирани с по 1000 лв, а носителите на поясите с по 2000 лв. 

Откриването на турнира е в събота от 17,30 часа в "Булстрад Арена". Преди това ще бъде представен биографичният фотоалбум за Валентин Йорданов, олимпийски шампион, 7-кратен световен и 7 пъти европейски първенец.