Над 50 000 лева награден фонд ще има в 61-та Обиколка на България по колоездене, съобщиха организаторите на състезанието.

Председателят на Българския колоездачен съюз Венелин Хубчев, директорът на състезанието Грозьо Калчев, както и други членове на организационния щаб на надпреварата дадоха пресконференция в "Пресклуб България".

Обиколката ще се проведе от 10 до 18 септември и ще включва 9 етапа с обща дължина 1323 километра. И тази година ще има две категории за участие, като общия награден фонд от състезанието е 50 000 лева. Към тях ще бъдат добавени премиите от различни спонсори, които ще бъдат около 10 000 лева.

Относно шансовете на родните ни колоездачи за квоти за Олимпиадата в Лондон, Хубчев заяви: "Искаме 2-3 квоти на шосе и една на писта".

От организационния щаб разкриха и, че в Пловдив ще бъде построена многофункционална спортна зала с колодрум.

"До една година ще бъде завършена многофункционалната спортна зала в Пловдив. Тя ще има колодрум", споделиха организаторите.

Четирикратният шампион от Обиколката на България Ивайло Габровски критикува родния съюз по колоездене за неправилното управление, но според Хубчев нещата не са точно такива.

"Габровски се крие някъде извън България. Спрях да говоря с него. Той всичко си е получил по нас. Ако се вразуми и се върне, има място за него. Опитен състезател е", сподели босът на БКС.