Тази събота и неделя на 50 метровия басейн Спартак в София ще се проведе плувния турнир за деца в памет на Стефан Попов- Замората. Това е най-старата надпревара за подрастващи у нас, която се прави за 22-и път и участие ще вземат над 400 деца от 28 клуба от цялата страна. 

Организатори са ПК Левски, с подкрепата на Фондация Български спорт, БФПС и Гопет Транс. Тази година събитието ще бъде по-различно от предишните издания, тъй като във връзка с епидемиологичната обстановка по трибуните няма да има родители и близки на децата. Многократният ни шампион в маратонското плуване Петър Стойчев е сред главните организатори на проявата и сподели своите очаквания преди турнира. 

"Всички знаем за мерките за безопасност и абсолютно задължително ще ги спазим в двата състезателни дни. За целта сме осигурили онлайн предаване от басейна, което ще бъде излъчвано на телевизори пред входа на съоръжението и също така пред открития басейн. Знам, че всеки родител иска да види детето си как плува, но трябва да се спазват разпоредбите на здравните власти. Направили сме сериозна организация, за да има всеки възможност да гледа, но искам да помоля за разбиране и отговорност от хората. Нямаше как да не спазим традицията на Замората и ще има турнир, но още веднъж искам да бъде правилно разбран и да има дисциплина пред външните монитори. Много е трудна ситуацията за всички, но това е реалността и трябва да бъдем повече от отговорни към себе си и околните лица. За съжаление от чужбина не очакваме състезатели като всяка година, но нищо не можем да направим. Имахме разговори с клубове от Румъния, но за сега и те изчакват да разберат официално дали могат да участват или не. От България до момента са 414 плувци. Ще бъде много силно 22-ро издание на най-стария плувен турнир в България за деца”, сподели легендата в Петър Стойчев. 

В пет възрастови групи ще бъдат разделени участниците. Момичета и момчета родени 2004/05 г, 2006/07 г , 2008/09 г, 2010/ 11 г и 2012 и по-малки.  

Ще се плува в дисциплините – свободен стил, бруст, гръб, бътерфлай, както и 200 метра съчетано. 

Първите трима състезатели от всяка група и пол ще бъдат наградени с медали, а за най-високи постижения при момичетата и момчетата ще има и специални купи. Турнирът се провежда по правилата на БФПС с електронна измервателна уредба.

Началото на състезанията ще бъде в събота (31 октомври) от 09:00 часа, официалното откриване в същия ден от 16:00 часа. В неделя (1 ноември) събитията на басейн Спартак започват от 09:00 сутринта. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.