Над 30 спортисти бяха отличени от Фондация "Български спорт" със награди Спортен Икар за 2009 година. Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев взе най-много призове – Ирак за постижение на годината, специална златна значка на БОК и мобилен телефон. Награда от олимпийската ни централа заслужи и националният треньор по бокс Петър Лесов. "Награда като награда. Радвам се.

От морална гледна точка съм удовлетворен, защото такава награда се присъжда само на най-големите спортисти. Сега чакам да си взема премиите, ще почивам, ще започна тренировките през януари. Догодина има Европейско първенство в Русия, което очаквам да бъде доста силно. Целта ми е да взема медал”, каза след церемонията Далаклиев.

За 18-та година родните спортисти се удостояват със Икари, на церемонията по обед присъстваха ръководствата на МФВС, БОК и Български спортен тотализатор, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.Станка Златева и Йордан Йовчев не успяха лично да си получат статуетките за достойно представяне през годината, но това на сцената Иван Йотов (троен световен шампион по стрелба с лък за ветерани със световен рекорд), Мария Оряшкова (световна и европейска шампионка по самбо), Явор Христов (световен шампион стрелба с лък) и Мария Гроздева (двойна европейска шампионка по спортна Стрелба).

„Тази награда е специална за мен и се радвам, че отново тази година съм сред спортисти, които получават спортни Икари. През 2009 година стегнах върха на самбото” сподели Оряшкова. Мария Гроздева пък отново нападна ръководството на БФСпортна стрелба. 32-годишният Тодор Стойков и 36-годишният Пламен Константинов пък бяха определени за носители на Икара за „шампионско дълголетие”.

Гибона ще получи статуетката си по-късно защото церемонията съвпадна с отдавна поет ангажимент – да награди шампионите в междуучилищен турнир по волейбол в Русе. Голяма купа получиха от БФВолейбол в лицето на Илия Илиев за „Отбор на годината – мъжкият ни национален тим”.Носителите на множество медали от световните игри за хора с увреждания също бяха отличени, а сред тях бяха Стела Енева, Даниела Тодорова, Камен Минков и Иван Стоев. Икарът за „пробив в световния спорт” отиде при футболиста на ПСВ Айндховен Станислав Манолев, като наградато получи мениджърът му Стойчо Стойлов, който веднага след това си тръгна.

Футболът бе отличен в още една категория – „награда за проявен висок морал и гражданско поведение” за отбора и техническото ръководство на ФК Черноморец Бургас, оказал животоспасяваща помощ на катастрофирали хора. Ангел Караньотов (европейски шампион по супермото) и Радослав Янков (световен шампион по сноуборд за юноши) бяха сред първите призьори, като за тях е наградата за проспериращ млад спортист.Посмъртно Икар за „Феър плей” получи баскетболната легенда, като статуетката взе синът му Александър Такев.Призът на името на Надежда Лекарска за 2009 година отиде за преподавателя в НСА Лозан Митов.Председателят на БОК Стефка Костадинова пък удостои с медал за „Олимпийски заслуги” носителят на три олимпийски медала, петкратен световен и европейски шампион по класическа борба Александър Томов по случай 60-годишния му юбилей. БОК раздаде и още специални награди: медал „Спортът за един мирен свят” на Александър Сладкаров -дългогодишен член на БОК, по случай 70-та му годишнина; почетен знак на БОК за академик Христо Недялков - главен диригент на Детския хор на Българското национално радио, златна значка на БОК за медалистите от Х-ия Европейски младежки олимпийски фестивал в Тампере и личните им треньори; Велислав Вълчев, Атанас Костадинов, Даниел Добрев и Георги Софкин. По средата на церемонията стана и малък инцидент, който за малко да контузи награждавани и връчващи – една от стълбичките, по които те се качваха на сцената се срути докато се качваше човек по тях и бе скита под сцената.