Повече от 250 души са заявили засега участие в 80-то издание на плувния маратон Галата-Варна, който ще се проведе в неделя, съобщи главният съдия на надпреварата Вили Цеков. 

Той уточни, че онлайн записванията за участие в състезанието изтича утре. Желаещите да участват в маратона могат да се регистрират от 6.30 до 9.00 часа в деня на състезанието на старта.

За първи път през тази година за участниците има определен нов сборен пункт. Вместо на Морска гара - Варна, както досега, те ще съберат направо на старта в местността "Карантината". Промяната е заради епидемичната обстановка в страната. За улеснение на плувците, които нямат транспорт, от 7.00 до 8.00 часа през 10 минути в деня на състезанието са осигурени автобуси.

Другото ново през тазгодишното издание на надпреварата е финалът, който за първи път ще е на плажната ивица, а не както досега на Втора буна на варненския плаж. По предложение на главния съдия на маратона Вили Цеков контролното време за финиширане на плувците се увеличава от 90 на 100 минути след финала на победителя, като идеята е във връзка с празника повече хора да завършат успешно плуването. Общата дължина на дистанцията е около 4400 метра.

По-висок е и наградният фонд на надпреварата, който ще е 12 000 лева, от които паричните премии са 9000 лева. 
Победителите - мъж и жена, ще получат парични награди от по 1200 лева. Финиширалите на второ място при дамите и мъжете ще вземат по 800 лева, а класиралите се на трето - по 600 лева. Премии ще получат и завършилите на четвърто, пето и шесто място при жените и мъжете, съответно по 500, 400 и 300 лева.

С парични награди се отличават и най-добре представили се варненец, мъж и жена - по 150 лева. 200 лева е бонусът за трима плувци с увреждания, а 300 лева получава плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Организатори на плувния маратон са Военноморските сили, община Варна и клубът по плувни спортове Черно море. Председател на организационния комитет на проявата е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев./БТА