Повече от 250 деца са участвали в турнирите по спортен риболов от веригата „Деца с въдица в ръка“ през последния уикенд, съобщиха от Българската федерация по риболовни спортове (БФРС). Състезанията по случай Деня на детето се проведоха в Шумен, Горна Оряховица, Севлиево, Кюстендил и Монтана.

На водоема „Митерсон Арена“ край кюстендилското село Търновлаг малките рибари се бориха с големи шарани под ръководството на изявени национални състезатели начело с печелилия трето място на световно първенство Румен Витков. Всяко дете улови поне по един шаран, а 6-годишната Мария Стоичкова успя да извади трофеен екземпляр с тегло от 5 кг.

На язовирите „Честово“ до Горна Оряховица и севлиевския „Ловни дол“ се събраха общо 82 деца, които ловиха не само шарани, но и едри бели амури. На езерото до Шумен малките майстори се забавляваха с платики, каракуди и червеноперки, а във водоема до монтанското село Долна вода основен обект на риболов бяха шаранчетата. Всички състезания минаха под мотото „Хвани и пусни“. Малките въдичари запазиха живи и пуснаха обратно уловените риби след претеглянето им.

Организаторите от БФРС бяха подсигурили купи и медали за победителите, както и награди, грамоти и лакомства за всички участници.

„Всяка година организираме състезания за деца, но за пръв път се получи нещо толкова масово. Благодаря на всички риболовни клубове, общински ръководства, спонсори и доброволци, които реализираха турнирите от веригата „Деца с въдица в ръка“. Най-важното за нас беше щастието и усмивките по лицата на децата, които успяхме да запалим с нашето хоби - риболова. Доста от тях показаха отлични умения и съм убеден, че не след дълго някои ще станат отлични състезатели по спортен риболов“, заяви председателят на БФРС Георги Михайлов.