Повече от 200 са участниците в международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев", който бе открит днес в курорта "Слънчев бряг". Това е шестнайстото издание на турнира. Състезанието ще продължи до 13 септември.

Първият ход на турнира е в 15:30 часа в хотел "Континентал". Състезанието ще се проведе по швейцарска система, без отпаднали състезатели, а наградният фонд, който организаторите осигуряват е 20 000 лева.

"Изключително щастливи сме, че вече 16 години "Мемориал Кесаровски-Станчев" събира на едно място майстори и любители на шаха от цяла Европа. Вярваме, че с организацията на този турнир спомагаме за развитието и популяризирането на този спорт в България", заяви Янко Кесаровски, член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат и съорганизатор на турнира.

В осемте дни на състезанието ще се проведат пет турнира в три рейтингови групи - гросмайстори, майстори и аматьори, както и в две възрастови групи - сеньори (ветерани над 60 години) и деца (до 14 години). За турнира в "Слънчев бряг" пристигнаха гросмайстори от Германия, Русия, Англия, Ирландия, Испания, Франция, Чехия, Гърция, Румъния и др.

Награждаването на победителите е планирано за 13 септември от 14.00 часа в хотел "Континентал".

Турнирът "Мемориал Кесаровски-Станчев" се организира от 2001 година до момента от Янко Кесаровски и Здравко Станчев и е учреден в памет на техните бащи, изявени български шахматисти. През годините състезанието се утвърждава като най-силно застъпения международен турнир по шахмат в България./БТА