Над 200 състезатели от 25 клуба ще си оспорват отличията в първия кръг на държавното лично-отборно първенство по спортна гимнастика. Със състезанието, което ще се проведе в залата на национална спортна база „Раковски“ се поставя началото на държавния спортен календар за 2023 година.

„Това е много важно състезание, защото то е не само част от държавния спортен календар. Надпреварата е част от подготовката на състезателите ни за световното първенство за младежи и девойки и за европейското първенство за мъже и жени. Надявам се състезателите да покажат най-доброто от себе си. След това ще имаме и три зонални първенства – във Варна (25 март), в Пловдив (31 март – 1 април) и в София (22-23 април)“, това сподели президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев.

Олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта през 1996 година уточни, че състезателите ще са разпределени в три възрастови групи.

„Младежи и девойки (младша и старша възраст) и мъже и жени. Тук попадат момчетата и момичетата, които се подготвят именно за световното и за европейското първенство. В надпреварата при мъжете няма за участват братята Еди и Кевин Пеневи. Те бяха две седмици в България и се подготвяха с националния отбор. Наложи се, за кратко, да си заминат отново за САЩ, но ще се върнат в България в края на март. При жените състезанието ще пропусне Палома Спиридонова, която ще пристигне от Америка в началото на април, но пък ще се включи Никол Стоименова, която живее и тренира в Англия“, допълни Красимир Дунев.

В събота след приключване на държавното първенство ще се проведе и първия за годината турнир за деца "Йордан Йовчев - за купа Дженерали".