Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков награди с почетни плакети златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които направиха фурор на Световното първенство в Монпелие тази година.

Специални плакети получиха Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова, най-добрата ни гимнастичка в индивидуалната надпревара Силвия Митева, техните треньорки и длъжностни лица за световната титла и медалите от шампионата на планетата.

Плакети получиха и биатлонистите Красимир Анев и Владимир Илиев, донесли два бронзови медала от Световно първенство по летен биатлон в Ново Место /Чехия/. Отличен бе и старши треньорът на националния отбор Николай Захаров.

„Гордеем се с вашите успехи, те ни радват и носят престиж на България. Нашите и вашите усилия се увенчават с медали. Много е радостно, когато вдигнем българския флаг и изправим целия свят на крака, с тези думи министър Свилен Нейков поздрави златните момичета, медалистите в биатлона и техните треньори. – През годината направихме необходимото, отговорихме на изискванията ви и в бъдеще ще продължаваме да подкрепяме вашите желания. След тези успехи вие вече стоите по друг начин в обществото. Това се дължи и на треньорския труд, и на работата на федерациите. В една такава колективна среда ви пожелавам догодина в Лондон да постигнете желания успех. Вярвам във вас и се надявам, че ще се представите достойно на предстоящите Олимпийски игри."

Общо 228 900 лева са премиите от МФВС за медалите в художествената гимнастика. Състезателките от ансамбъла си поделят 150 000 лв. Техните треньорки и длъжностните лица получават общо 52 500 лв. Силвия Митева взима премия в размер на 16 000 лева, а нейната треньорка и длъжностните лица от екипа й – общо 10 400 лева. Премии ще получат и състезателите по биатлон, но техният размер ще стане ясен в края на годината.

Министерството на физическото възпитание и спорта отпуска 246 500 лв. за изграждането на спортен комплекс за биатлон и стрелба в Троян. Както е известно МФВС вече помогна финансово за модернизиране на трасето в Банско, на което се проведе европейската купа в началото на тази година.

Имената и постиженията на отличените от МФВС спортисти, треньори и длъжностни лица:

- Силвия Митева – извоювала бронзови медали на бухалки и лента, две четвърти места на обръч и топка;

- Силвия Митева - личен треньор и майка на най-добрата българска гимнастичка в индивидуалната надпревара Силвия Митева;

- Мария Петрова – за нейния принос към израстването и постиженията на Силвия Митева;

- Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика – Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова – спечелили световна титла в Монпелие на три летни и 2 обръча, бронзов медал в съчетанието с 5 топки и бронз в многобоя; През тази година златните ни момичета спечелиха и две световни купи – в Каламата /Гърция/ и в София;

- Илияна Раева – старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика;

- Мариела Пашалиева – помощник-треньор;

- Ина Ананиева- Димитрова – помощник-треньор;

- Людмил Коцев – хореограф;

- Петър Хиков – специалист по обща физическа подготовка;

- д-р Мариела Сиракова – лекар на отбора;

- Цветелин Мишовски – рехабилитатор;

- Николай Димитров – рехабилитатор;

- Красимир Анев - носител на бронзов медал в преследването на 12,5 км от Световното първенство по летен биатлон в Ново Место /Чехия/;

- Владимир Илиев – носител на бронзов медал в спринта на 10 км от Световното първенство по летен биатлон в Ново Место;

- Николай Захаров – старши-треньор на националния отбор по биатлон.