До момента над 150 българчета са заявили участието си на четвъртия Световен спортен фестивал от 23 до 26 юни 2011 във Виена. В надпреварите под патронажа на Юнеско в 10 различни спорта ще вземат участие над 6000 деца до 18 години от 30 различни страни.

Световният спортен фестивал включва надпревари по американски футбол, баскетбол, боулинг, футбол, плуване, тенис, тенис на маса, волейбол, борба, ракетлон, съпътствани с много и разнообразни събития, караоке партита и други. Във форума могат да участват както клубове, така и училищни групи. Записването продължава до края на месец май, а до средата на март има 10% отстъпка от таксата участие.

Миналата година футболистите на Ботев Пловдив спечелиха турнира до 17 години, а сега бройката от 150 деца се очаква да бъде удвоена.

Посланик на Световния спортен фестивал в България е Петър Арбов, който сподели пред Гонг как върви подготовката и набирането на участници от родината ни:

За четвърта година във Виена ще се проведе Световен спортен фестивал в 10 вида спорт. Тенденцията е всяка година българската делегация да бъде още по-многобройна.

До момента има приети заявки на над 150 деца - два футболни отбора от Пловдив, един волейболен за момичета от София, Дупница вече е с отбори по баскетбол, бейзбол и футбол, от Сапарева баня също има футболен отбор. Очакваме още доста заявки защото има голям интерес от Хасковска област и Стара Загора. Оттам има интерес за почти всички спортове, а това означава, че тази година делегацията ни може да надхвърли 200 деца.

Това е изключителен шанс за децата да се срещнат за 4 дни с връстниците си в невероятна обстановка. Откриването на фестивала е като на Олимпийски игри. Децата чувстват топлата атмосфера, състезанията са доста интересни, а извън стартовете има забавни мероприятия. Миналата година бяха около 3500 деца, по-миналата година бяха 7000, а тази година очакванията са за над 6000 деца във Виена през юни.

Този фестивал дава възможност на децата да се срещнат на спортния терен с връстниците си от над 26 държави. Няма друг такъв форум, който да събира толкова много деца! Това е голям шанс за българчетата, няма нужда от успехи, да са републикански шампиони или да имат някакви високи постижения. Принципът да се участва е най-важен.

При желание всеки един клуб или училище може да участва на този Световен спортен фестивал и то в 10-те дисциплини тази година: американски футбол, баскетбол, боулинг, футбол, плуване, тенис, тенис на маса, волейбол, борба, ракетлон.

В момента тече регистрацията на участниците, като има един бонус - тези, които се запишат до средата на месец март ще получат 10% отстъпка от таксата за участие и настаняване. Има три вида пакета - сребърен, златен и платинен, като най-евтиният е 90 евро за 4-те дни. Иначе до края на месец май всички желаещи могат да се запишат или директно на сайта на фестивала www.world-sports-festival.com или да се свържат с мен в качеството ми на посланик на фестивала на p.arbov@world-sports-festival.com.