Над 100 състезатели ще участват в Европейското първенство по модерен петобой за юноши до 18 години във Варна. Представители на 21 държави са потвърдили до момента участието си на континенталния шампионат, който ще се състои от 12 до 16 май. Това съобщи председателят на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

По думите му се очаква във Варна да пристигнат около 115 състезатели от чужбина, а заедно с треньорите и официалните лица броят на гостите ще достигне 150-160 души. България ще бъде представена от 8 състезатели - 4 момичета и 4 момчета.

Кузманов каза, че на Европейското първенство ще бъдат представени всички водещи нации в този спорт от Европа като Русия, бившите съветски републики, Унгария, Великобритания и други. Тъй като първенството е открито, заявки за участие са постъпили от състезатели от Казахстан и Мексико.

На първенството ще бъдат разпределени седем комплекта медали. Надпреварата ще се проведе на басейн "Приморски" и в и около Двореца на културата и спорта в града. От федерацията припомниха, че надпреварата при юношите до 18 години се провежда без състезание по езда.

Варна ще бъде домакин на още едно Европейско първенство в този вид спорт през тази година - през септември ще е надпреварата за юноши до 16 години.

Кузманов коментира още, че ако България се представи добре като организатор на проявите, ще кандидатства пред международната федерация за домакинство на кръг от Световната купа за мъже и жени.