От 20 до 23 юни за втори път след 2005 г. столичният Зимен дворец на спорта ще отвори врати за най-престижния турнир по скокове на батут в календара на Международната федерация по гимнастика - кръг от Световната купа.

Наградният фонд е 9000 швейцарски франка, а приятната изненада за гостите са новите модерни уреди в залата, осигурени със средства от ДАМС, информира Пресклуб "България". От оценката за организацията зависи дали ще спечелим домакинството на Световното първенство през 2010 г., заяви председателят на федерацията по скокове на батут Стоян Димитров.

У нас ще пристигнат повече от 100 състезатели - пратеници на 19 държави. Квалификациите във всички дисциплини ще бъдат в петък, на следващия ден са финалите.

Българският отбор има 8 представители, 6-има в олимпийската дисциплина скокове на голям батут и двама на акробатична пътека.

От тях 3/4 са юноши, навършили 17 години, но с право вече да се конкурират при мъжете, останалите са под тази възраст и ще участват извън класирането.

Старши треньорът на големия батут Димитър Минчев очаква поне 1 от скачачите да заеме място в челната десятка.

Уверена в доброто представяне на своите възпитаници е и наставникът на пътеката Мариана Макулова.

Типично българската дисциплина - скокове на двоен минибатут - е изключена от програмата на състезанието, тъй като след оттеглянето на световния и европейски шампион Радостин Рачев нямаме достоен негов приемник.