За втори път в рамките на 3 дни Георги Цонов постигна личен рекорд в сектора за троен скок на Европейския шампионат по лека атлетика в зала, постигайки 16.78 m.

Българинът, който единствен от тримата ни представители в дисциплината се класира за финала днес започна уверено в състезанието, което определи медалистите.

Цонов започна стабилно с 16.57 m, допусна двусантиметров фал при втория опит, а в третия избухна, за новия си личен рекорд в зала 16.78 m, след като преди два дни в квалификацията бе записал предишния си върхов резултат – 16.73 m.

Може би изразходван от усилието при това му най-силно изпълнение до момента Георги предпочете да съхрани сили, пропускайки 4-тия си опит. В 5-тия обаче той записа нов фал, а в шестия кръг даде знак на съдиите, че имам някакъв физически проблем и прекрати участието си. След състезанието той сподели, че и получил мускулно разтежение на прасеца.

Това представяне на Цонов му отреди 8-то място в крайното класиране. Шампион на Европа, с 17.20 m стана Нелсън Евора от Португалия. Сребърното отличие спечели почти 41-годишният италианец Фабрицио Донато, с 17.13 m.

На бронзовата позиция се класира германецът Макс Хес, който пред 2 дни в квалификацията заяви себе си като фаворит за златото, с нов най-добър резултат в света за сезона 17.52 m. Днес обаче той разочарова очакващите титлата да е негова.