Асен Асенов, треньорът на националния отбор на България по тенис на маса, даде добра оценка за представянето на българските състезатели в 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open. Денислав Коджабашев и Теодор Александров влязоха в първите 8 при мъжките двойки, което се открои като най-добрия резултат на нашите играчи.

„Аз съм доволен от всички състезатели. Коджабашев и Александров играха много добре, чудесна победа за Стефан Тодоров, а Мария Йовкова и Полина Трифонова показаха голямо израстване. Вижда се, че имаме потенциал и трябва просто да продължим да работим, за да се получават нещата все по-добре. Много ми хареса, че публиката в залата подкрепяше бурно момчетата и момичетата”, сподели треньорът.

Според Асенов за повишаването на нивото на българските играчи е необходимо да натрупат повече международен опит.

„Трябват им повече турнири. Защото в последните два месеца нашите състезатели водеха само подготовка без официални мачове. Ако успеем да провеждаме повече международни срещи, мисля че ще достигаме все по-високо ниво”.

Прекаралият две десетилетия в Германия специалист даде своята гледна точка относно разликата между азиатските състезатели и европейците.

„При азиатците културата е съвсем друга. Тенисът на маса е национален спорт. Европейците се опитват да ги достигнат, но все още има голяма разлика. Тя е най-вече в работата, в инвестициите. Азиатците са на всеки турнир и то с по 20-30 състезателя”, завърши Асен Асенов.