Българският национален отбор по голбал ще проведе подготвителен лагер от 25-ти април до 9-ти май на високопланинската база "Белмекен" преди Европейското първенство. Състезателите ни ще съсредоточат усилията си в добра подготовка за шампионата на Стария континент от 23 до 28 май в Албуфейра, Португалия.

Единственият по-сериозен проблем към момента за тима е липсата на официално облекло за делегацията от девет души, които ще пътуват за Португалия. Липсата на спонсори обаче не помрачава настроението в отбора, напротив – всички са настроени да се представят повече от достойно на Европейското първенство.

Българската параолимпийска асоциация ще поеме екипировката на националния отбор за мачовете им, както и таксата за участие на шампионата.

Въпреки че не много хора у нас са чували за този спорт, трябва да е ясно, че това не е първото голямо състезание за националния ни отбор. Щабът работи изключително професионално и подхожда с голям професионализъм към всяка надпревара.

Доказателството за това е, че за Белмекен заминава разширеният състав от национали, като по време на лагера ще стане ясно кои ще отпаднат. Старши треньорът Илия Попов ще има трудната задача да определи кои двама от голбалистите – Александър Спасов, Веселин Кушнеренков, Доброслав Илиев, Ивайло Вътов, Иван Янев, Николай Желязков, Николай Игнатов и Христо Желязков - няма да имат възможността да заминат за Португалия.

„Нашата амбиция е да се представим сносно. Ще играем мач за мач, и ако ги изиграем добре, успехът ще дойде от самосебе си. Базата в Белмекен за нас е много добра, има достатъчно условия. Преди две години, когато се готвехме за Турция, също се подготвяхме там и ни се отрази много добре. Белмекен е едно от най-добрите места, където можем да спортуваме голбал и да проведем изключително качествена подготовка. Т.е. всички момчета са изолирани, треньорът си прави програмата и всички мислят само и единствено за голбал”, коментира предстоящия лагер един от състезателите ни Иван Янев.

Голбалът е игра с топка, която се практикува в спортна зала, от два отбора от по трима състезатели, като топката със звънчета в нея се търкаля по земята. Маските за очи на състезателите са задължителни. Целта е ако има играчи с остатъчно зрение, те да не го използват, а да се ориентират само със слуха си. Игрището е с размери 9 метра ширина и 18 метра дължина, разделено на 6 триметрови зони. Повече подробности за играта и историята на този спорт можете да научите на сайта www.vitoshabg.com.