Българският национален отбор по динамична стрелба (IPSC) се завърна след достойно представяне на Европейското първенство в Белград.

Състезанието по динамична стрелба събра около 1200 топ състезатели от 47 държави. На пищната церемония по откриването, проведена на крепостта Калемегдан, присъстваха кметът на Белград, сръбските министри на вътрешните работи и на спорта, президентът на Световната централа на IPSC Ник Алексакос и още много ВИП гости.

Динамичната стрелба бързо набира популярност и привърженици в България. За разлика от предишното европейско първенство, когато страната ни имаше само 2 спечелени слота, сега България беше представена от 12 състезатели и 3-ма международни съдии.

Само част от секунда раздели дамата в отбора ни Кристина Петкова от бронзовия медал. Тя завърши 24-те сцени с четвърти резултат, на 0.03 процента от третата в класирането - рускинята Гушчина. Златото грабна Летиция Дагуенел от Франция, със сребърния медал се окичи Барианова от Русия.

Добро индивидуално класиране постигнаха Александър Кусев и Методи Марков, съответно 39-то и 45-то място в дивизия Standart, от 300 състезатели. В дивизия Production Росен Христов и Милен Димитров заеха 107-о и 116-о място от 400 състезатели. Златомир Миланов е 59-ви от 189 състезатели в дивизия Open.

Преди началото на турнира в Белград се проведе Генерална асамблея на конфедерацията по IPSC, по време на която официалната делегация на Българската федерация по динамична стрелба потвърди готовността на страната ни за провеждане на Европейското първенство по IPSC през 2012 година, на което сме домакин. Българската кандидатура спечели в силна конкуренция с всички скандинавски държави и Германия. Делегацията ни изтъкна и подкрепата на държавните институции за популяризиране на спорта и утвърждаването му в България.

Междувременно нашите състезатели по динамична стрелба вече започнаха подготовката си за световното първенство по IPSC, което ще се проведе догодина в Родос, Гърция.