Националният отбор по ръгби на България открива новата си серия международни срещи. След като през пролетта получи промоция за по-високата дивизия – "2 Юг", тимът ще срещне Сърбия и Словения, съответно на 13 октомври като гости и на 27 октомври като домакини. Преди това обче съставът, ще има още едно сериозно изпитание – официалнят приятелски мач срещу националния отбор на Англия (за глухи състезатели) тази събота в София.

Съперникът е съставен от изключително подготвени и силни играчи, които играят в редовните първенства на Англия, родината на ръгби, която има една световна титла и в моента е на четвърто място в класирането на Международния ръгби борд (World Rugby).

Всички, които желаят да гледат двубоя на живо, могат да направят това на 22-ри септември от 14:00 часа в Национална спортна академия. Предвидено е на почивката на мача да се проведе среща и между женските отбори по ръгби 7 на България и Англия (глухи), като нейната продължителност е от две полувремена по 7 минути, каквито са правилата на ръгби 7.

Това, което отличава новата кампания на националите от предишните, е изцяло новия подход в подготовката на отбора. За първи път той има чуждестранен треньор – французинът Ромен Балмис, който опитва да доближи мксимално средата до тази в професионалните ръгби нации.

Освен асистнет треньори, Балмис е поканил в щаба си и видео анализатор. Прилага се и специален софтуер за анализ на мачове, който позволява да се използват статистически методи при определянето на правилната тактика, в крак с послдните тенденции в професионалния спорт.

Целта е по този начин българското ръгби да започне да се изкачва от незавидната с 94а позиция, в световната ранк листа, около която гравитира в последните 15 години. В опити да помогне на играта, треньорът Балмис успя да мобилизира подкрепа от представители на френския бизнес в България.

Различни фирми и организации (фармацвтичният гигант Pierre Fabre, технологичната компания Pontica Solutions, търговската верига Decathlon, архитектурното бюро Mirage Visualisations и Френския лицей в София.) са доставчици на национлните екипи, топките и редица услуги, необходими за осигуряването на тренировъчния процес и мачовете.

"Надяваме се с домакинството срещу Англия да се подготвим по-добре за предстоящите ни мачове в групата на „Ръгби Европа“. Отборът е сплотен и състезателите са мотивирани да дадат най-доброто от себе си, като получават и максималната възможна организационна подкрепа“, коментира Балмис при представянето на състава, спонсорите му и екипите за предстоящите двубои.

"Ние сме един изключително млад отбор с голям потенциал. Има играчи с опит и други с по-малко опит, но работим колективно и си помагаме помежду си и си даваме съвети и има разбирателство помежду ни. Аз лично играя от 10 години в националния отбор и мога да кажа, че такъв сплотен, единен и борбен отбор не е имало и с чисто сърце мога да кажа, че сме едно голямо семейство“, описа атмосферата в тима капитанът на национлите Ивайло Иванов.

"Подкрепата на френския бизнес е резултат от усилията на треньора ни. Това е изключително полезно сътрудничество, което вярвам, ще открие нови възможности пред играта у нас. Надяваме се, че по-доброто бъдеще ще дойде в следствие от сегашните ни инициативи, защото нашата федерация е аматьорска и всички в нея сме доброволци. Затова и оценяваме всеки жест на подкрепа и ви уверявам, че тази помощ е важна, навременна и с безспорна полезност за българското ръгби", посочи президентът на Българската федерация по ръгби Атанас Зафиров.