Националите Антоанета Бонева от Светкавица Търговище и Самуил Донков от ЦСКА спечелиха заслужено шампионските титли на пистолет от държавното първенство по спортна стрелба с пневматично оръжие, което се провежда в Пловдив.

Бонева грабна златото на 10 метра пистолет при жените по безапелационен начин - с 383 точки – т.е. с 12,2 точки преднина пред втората Яна Митева от великотърновския „АП Спорт”. На финала Бонева записа резултат 482,8 точки, а Митева завърши с 470,6 т. Трета е Гинка Дачева от отбора на силистренския Снайпер с 469,2 т.

На пистолет при мъжете триумфира Самуил Донков от ЦСКА с 674,4 точки (580+94,4), следван от състезателите на великотърновския „АП Спорт” Николай Колев с 673,9 (572+101,9) и съотборника му Димчо Манолов - 665,8 (566+99,8), също от Велико Търново.

В тази дисциплина пловдивският „Тракия” няма изявени участници.

Националното първенство в Пловдив е за всички възрастови групи - мъже и жени, юноши и девойки старша и младша възраст. Организатор на състезанието, освен „Тракия” (Пд), е и БФСС.

Право на участие в него имат всички редовно картотекирани клубове към БФСС, с неограничен брой индивидуални състезатели и с по един отбор във всяко упражнение.

В турнира ще бъдат определени държавните шампиони за 2012 година в 5 упражнения. Надпреварата под тепетата ще бъде в дисциплините 60 изстрела с пневматична пушка за мъже, 60 изстрела с пневматичeн пистолет за мъже, 40 изстрела с пневматична пушка за жени, 40 изстрела с пневматичeн пистолет за жени, 60 изстрела с пневматична пушка за юноши ст.в., 60 изстрела с пневматичeн пистолет за юноши старша възраст, 40 изстрела с пневматична пушка за девойки ст.в., 40 изстрела с пневматичeн пистолет за девойки ст.в., 60 изстрела с пневматична пушка за юноши мл.в., 60 изстрела с пневматичeн пистолет за юноши мл.в., 40 изстрела с пневматична пушка за девойки мл.в., 40 изстрела с пневматичeн пистолет за девойки мл.в.

Класирането е както индивидуално, така и отборно. Турнирът се очаква да бъде много силен. Заявки за участие са подали почти всички най-добри български стрелци, както и почти всички клубове в този спорт у нас.

Държавното първенство ще бъде генерална проверка на най-добрите наши състезатели по спортна стрелба и на практика квалификация за определяне състава на националите за Европейското първенство във Финландия.