Любители и фенове на каяка от цялата държава ще се съберат да премерят сили и обменят опит в първия по рода си Национален събор “Каяк в Бързи Води - Струма 2009”.

Събитието ще се проведе на 5 - 6 септември 2009 г. на река Струма, която дава възможност този спорт да се практикува целогодишно и е любимо място на всеки, захванал се с бързите води.

През първия ден каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите, а по-напредналите ще покажат умения на прословутия бързей “Каскадата”, който е с най-висока степен на трудност според международната категоризация.

Като втора дисциплина участие ще вземат и състезатели с надуваеми двуместни каяци, които натрупват популярност през последните години. Те са по-широки и стабилни и дават възможност да се управляват от хора с по-малко умения. Принципът на управлението им е идентичен с този на едноместните, но в него взимат участие и двамата водачи, което го прави още по-атрактивен.

Вечерта на 05.09. 2009 г. ще има награждаване и парти на открито.

През втория ден ще стартира “Регата Струма” по долната отсечка на реката до гр. Кресна. Самият участък е с ниска категория на трудност и ще даде възможност на любопитните и всички участници да покарат заедно няколко километра.

Събитието се организира от “Българско Каяк Общество”. Асоциацията е създадена, за да обединява всички привърженици на този вид спорт и през последните години работи усилено за неговата популяризация и развитие.

Събитието е подкрепено и от клубовете по рафтинг, както и от общините Кресна и Симитли, на територията на които се намира отсечката.