Мълния падна сред публиката на състезание по конен спорт, което се провежда в Кабиюшката гора край Шумен. Инцидентът стана около 13:00 часа.

В шуменската болница са откарани четирима пострадали, съобщиха от Спешното отделение. От болницата са изпратили 3 линейки.

Всички са живи. Най-сериозно е пострадала Гергана Найденова от София – съдия на състезанието. Другите – двама мъже и жена, са в добро състояние, но в лек шок.

Съдийката е с обгаряния в дясната част на тялото. Мълнията е излязла през десния й крак, където има рана от изгаряне, казаха медици.

Свидетели разказаха, че когато започнало да вали повечето се скрили в колите си, но някои останали под дърветата, въпреки предупреждението, отправено от организаторите по високоговорителите.

Под дървото били четиримата пострадали и два коня. Когато паднала мълнията, всички изхвърчали на няколко метра. Конете само се уплашили. Първа помощ оказал медицинският екип, който е задължителен при такива състезания.

Международният турнир по конен спорт бе едно от съпътстващите мероприятия по честването на 150-годишнината на ДП "Кабиюк". Той започна в 10:00 часа и на мястото присъстваха стотици любители на конния спорт. Около 12:00 часа времето се развали и част от публиката си тръгна./БГНЕС