Служители на отдел “Икономическа полиция” към Главна дирекция “Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция” – НСП разследват престъпната дейност на служител на Българската федерация по лека атлетика, разкриха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

„В отдела е получена първоначална информация за това, че длъжностни лица от федерацията са се разпоредили неправомерно с парични средства на талантливи деца-спортисти. Разследващите разбират, че финансовите помощи за децата са отпускани с дебитни карти през 2006-та и 2007-ма година, по програма „СТАРТ”, която е финансирана от Държавната агенция за младежта и спорта.

Младите спортни таланти не са били уведомени своевременно за тях и по първоначални данни част от сумите са били неправомерно теглени. Частично изплащане е започнало неотдавна.

При проведената на 25 юни специализирана полицейска операция в помещенията на БФЛА, са установени доказателства за престъпната дейност на служител на федерацията. Той е задържан за 24 часа в поделение на МВР. Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство срещу длъжностното лице.

Служителите на “Икономическа полиция” продължават процесуалните действия под надзора на СГП за доказване на неговата престъпна дейност”, пише още в официалното съобщение.