Ако влезете в йога студио и видите реквизит от 14 златисти купи с различна големина върху килимчето на инструктора, не се шашкайте – няма да ви забъркат в причудлива дегустация на елексири за подмладаване, нито ще ви продават посуда за вкъщи. 

Това са тибетски "пеещи" съдове с лечебен ефект, а Светла Иванова е сред първите йога инстурктори, които ги въвеждат в практиката си. 

"Всяка купа издава звук, отговарящ на различна нота в музикалната стълбица. С тях трябва да се работи внимателно, защото се разстройват досущ като китарата или пианото. Мелодичната градация по време на йога не просто успокоява ума, тя спомага за по-лесно достигане на медитативно състояние", разказва за Gong.bg поп певицата. 

И понеже фразата "Посвири ми на купа" кара повечето хора да се оглеждат за скрита камера в помещението, Светла Иванова прави уъркшоп за работа с антистрес съдовете. Приложими ли са в домашни условия, избират ли се по мярка и според темперамента на човека и какви са тънкостите в извличането на звуковите вибрации? 

Светла Иванова

Това са само част от въпросите, на които изпълнителката и автор на книги ще даде отговор в рамките на уъркшопа си на 26 януари в Yoga Vibe San Stefano

За всички интересуващи се от темата и за онези, чиято най-ефективна медитация е с мишка в ръка пред компютъра, Светла Иванова разказва от първо лице за естеството на съдовете. 

Изполвани са в храмове и манастири - Има много легенди за това как са възникнали тибетските купи. Според някои източници корените им идват от далечния изток - Япония и Китай и са се използвали 3000 г. пр. Христа. 

Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500 г. пр. Христа. Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни йога практики, релакс сесии и т.нар. контактни вибро-акустични масажи. 

Традиционните тибетски пеещи купи са различни по големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.

Звукът работи с водата в тялото ни - Звукът се извлича с т.нар. „пуджа“ или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата. 

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя "завира", преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80 % течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него. 

Антистрес терапия - Счита се, че това е вид енергийно лекарство, което помага в моменти на стрес, напрежение, болка или депресия. Звуковите честоти възстановяват и оптимизират потока на енергия в частите на тялото, където това е необходимо.

Тялото ни се чувства отпочинало и придава сигнал на мозъкът ни, че всичко е наред като по този начин по-лесно предизвиква състояния на медитация.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни. 

Още някои ползи от слушането и използването на звуците на купите:
- Успокояват ума
- Премахват главоболие
- Хармонизират вътрешния ни свят
- Помагат ни да се справяме с ежедневния стрес, намаляват тревожността и с това повишават и имунитета ни
- Премахват негативността и напрежението
- Подобряват качеството на съня ни
- Помагат ни да се фокусираме  в настоящия момент и така увеличават концентрацията, което е полезно и за ученици и работещи
- Чрез звуците им постигаме по-лесна релаксация и медитация
- Събуждат творческото мислене, интуиция и потенциал
- Помагат за възстановяване и нормализиране на вибрационните честоти на тялото, за хармонизиране и баланс на ума
- Балансират двете мозъчни полукълба, стимулирайки активността на алфа вълните
- Пречистват чакрите и аурата ни