Около 30 проверки за допинг са били осъществени в руския футбол през последната календарна година и поради тази причина не би трябвало да има притеснения относно нарушения на правилата, заяви президентът на Руския футболен съюз (РФС) и вицепремиер на страната Виталий Мутко.

УАДА затвори допинг лабораторията в Румъния

По-рано някои медии разпространиха информация, според която президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел е призовал да бъде засилен допинг - контрола върху руските футболисти, след като състезатели от други спортове се оказаха уличени.

"Ние имаме добър контакт с Райнхард Гриндел и той вече ми обясни какво е имал предвид. Някои медии просто го преекспонираха не по най-правилния начин. Германският ми колега заяви, че ако има съмнения в руските футболисти, то трябва да се взимат по-често от тях проби или изобщо да не се коментира тази тема, казва Мутко.

ФИФА се обяви за Мондиал без допинг и дискриминация

"Това с допинга е една тема, която владее общественото мнение, и беше създадена много професионално. През тази година руският футбол е бил подложен на 30 проверки за употреба на допинг на всякакво ниво - първенство на Русия, европейски турнири, различни национални отбори- мъже, младежи, юноши. Възможност да бъдат манипулирани тези проби и резултати няма, защото става дума за много високо, международно ниво. Още преди четири години от ФИФА ни изпратиха писмо, с което ни уведомяват, че нашият национален отбор ще бъде проверяван, както и беше проверяван на Световното първенство в Бразилия. И разбира се, нищо не беше открито", казва още Мутко.

Той добави, че от РФС са отговорили на всички въпроси и изисквания, които са изпратени от ФИФА./ БТА