Мария Николова е жената, която тича 38 часа без да спи. Неделният сутрешен блок на NOVA – „Събуди се“ ни срещна с вдъхновяващата дама, която споделя за себе си, че е пристрастена по ултрамаратоните.

Тя говори за изпитанията, за преодоляването на самия себе си и за свободата, която е открила в тичането.

„Тичането ми дава голяма свобода, кара ме да се чувствам жива. Преди седем години открих ултрамаратоните и така се зарибих. Записах се и станах втора на първото състезание. Изненадах се от себе си. Тактиката ми на първата Витоша 100 бе никъде да не спирам. Единствено в движение съм взимала вода. Личният ми резултат е 9 часа и 37 минути, или нещо такова“, започна Мария

„Ако си подготвен не е ръбът на възможностите. Тренирима сама, това ме прави свободна“.

„38 часа не съм спала и съм тичала. Пила съм и кафе. Това поддържа. Тичайки е различно от това да стоиш на едно място“.

За обиколката на Мон Блан, Мария Николова споделя: „Дадох най-добро време и си подобрих резултата от миналата година. Това ми донесе 9-о място. Обиколката е 170 км. В един момент бях останала без енергия. Тялото ми отказа да се харни. Това, че мога да се движа ме спаси. След такова състезание си казваш никога повече, но до следващия път. Пристрастена съм, да“.

„Човекът, който най-много ме подкрепя, е приятелят ми. Имам доста страхове, но се старая да ги преодолявам. Страх ме е от различни животи“, каза лекоатлетката, която разказа за забавни случки, които е имала, когато е срещала кучета.

„Ултрамаратонът е изпитание и на физиката и на психиката“, лаконична е на финала Мария Николова.