Датата 28 юни 1997 година е паметна за света на спорта и по-точно на бокса. Един от най-скандалните състезатели Майк Тайсън отхапа парче от ухото на противника си Ивендър Холифийлд. 

Тайсън Бе дисквалифициран, лишен от лиценз за бокса и глобен с 3 млн. долара.

Любопитен факт е, че 12 години след инцидента Тайсън се извини на Холифийлд, който пък прие извинението и призна, че не се сърди, припомня Dariknews.bg.

За първи път двамата боксьори се срещнаха на ринга през 1996 г. Фаворит бил Тайсън, но напук на прогнозите Холифийлд успя да изненада всички специалисти като удържа трудна, но безспорна победа. Първите пет рунда преминаха с променлив успех, в шестия Тайсън падна в нокдаун, а в деветия преимуществото на Холифийлд стана явно. В десетия рунд Майк по чудо се държа на краката си, а в единайсетия реферът прекрати мача.
Реваншът между дамата беше няколко месеца по-късно на 28 юни 1997 г. Битката се очакваше с небивал интерес от зрителите. В третия рунд Майк, разярен от това, че Холифийлд на няколко пъти го удари с глава, отхапа част от ухото му.

Реферът повика лекар, който прегледа раната и заяви, че мачът може да продължи. На Майк бяха отнети няколко точки и срещата беше подновена. След малко обаче „Динозавъра” отново захапа ухото на Холифийлд и беше дисквалифициран.